‘Dat regelt mijn man altijd!’

Bij mij thuis is het precies andersom geregeld 😉 !

Vrouwen en geld. Is er verschil in de manier waarop vrouwen met geld omgaan en hoe mannen dat doen? En als dat zo is, wat kun je daar als vrouw van leren? En als man?

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe mensen met geld omgaan. En er is ook veel geschreven over het financiële gedrag van vrouwen en mannen. Zo komt onder meer naar voren dat vrouwen geld vaker als middel zien om dingen mee te doen, niet als iets om energie in te steken. Ze beseffen vaak ook niet dat je strategieën moet bedenken om aan geld te komen. Dat stellen Denise Hulst en Wilma Hoeflaken in hun boek ‘Vrouwen & Geld’. Vrouwen gaan pas nadenken over geld als het gebrek daaraan zich opdringt. Maar dan is het vaak al te laat. Mannen zijn doorgaans meer gericht op het geld zelf. Met geld kun je meer geld verdienen, bijvoorbeeld. Door met geld te handelen kun je macht krijgen. Of aanzien. Of beide.

In welke situaties zien we in onze maatschappij dat vrouwen op achterstand staan? Er vinden nog steeds veel echtscheidingen plaats in Nederland, minstens een op de drie huwelijken haalt de eindstreep niet. Dat zijn momenten waarop er opeens over geld wordt gesproken. In heel veel gezinnen is geld niet een onderwerp dat leeft. Als de scheiding zich aandient, kunnen veel vrouwen op de vraag hoe het zit met de financiën geen sluitend antwoord geven. Vaak komen ze niet verder dan ‘dat regelt mijn man altijd.’ Dat komt het scheidingsproces niet ten goede, want het wantrouwen dat er dan vaak is, wordt vergroot door de onwetendheid over het geld.

Wat is er werkelijk aan gezinsinkomen? Hoe moet je in de verdeling van je inkomens omgaan met overwerk? Of er komen opeens schulden op tafel, waarvan de vrouw het bestaan niet afwist. Of hoe zit het met het recht op partneralimentatie of alimentatie voor de kinderen? De Eerste Kamer heeft ingestemd met de beperking van de maximale duur van de partneralimentatie. Nu kan iemand nog twaalf jaar partneralimentatie krijgen. Dat wordt voor nieuwe gevallen vanaf 2020 heel anders: de helft van de huwelijkse periode, met een maximum van vijf jaar. Ben je twintig jaar getrouwd, dan zou de helft tien jaar alimentatie zijn. Maar dat werkt dan niet meer zo: het is dan maximaal vijf jaar. Er zijn nog wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor vijftigplussers en mensen die dicht tegen de AOW aan zitten. Dus, advies inwinnen is geen overbodige luxe. Voor bestaande situaties verandert er overigens niets.

Ook belangrijk: wat houd ik netto over? Uit onderzoek komt naar voren, dat vrouwen en mannen nauwelijks een idee hebben wat ze netto uitgeven. En dat is toch wel de basis om bij een echtscheiding te weten wat dit doet met je welstandsniveau. In veel gevallen dalen de leefomstandigheden, voor beide ex-partners.

Inzicht in je geldzaken kan niet vroeg genoeg gebeuren. Dat geldt voor mannen en vrouwen. Als je als vrouw denkt dat je een kennisachterstand hebt, dan kun je daarover veel vinden om te lezen. Wil je weten hoe het precies zit in je eigen situatie? Of je kunt blijven leven zoals je dat graag wilt, als er zich iets ergs voordoet? Bel dan voor een vrijblijvende afspraak.