Word financieel gezond!
Een nieuw jaar beginnen we altijd met frisse moed – en dus met goede voornemens. Wij Nederlanders houden ervan, want we maken soms hele lijstjes met voornemens. Maar wat als je 2019 nu eens écht serieus begint? Met een plan om jezelf komend jaar helemaal financieel fit te maken? Want ben je financieel gezond, dan leg je de basis voor een goed en gezond leven met iedereen van wie je houdt. En je hoeft er niet in je eentje aan te werken: met hulp van de financieel planner blijft het niet bij voornemens.
Weet je wat de populairste goede voornemens zijn aan het begin van elk jaar? Stoppen met roken en gezonder leven zitten er natuurlijk bij. Maar enkele van de populairste voornemens kun je ook met een financiële blik bekijken. En het dan ook goed aanpakken. Want werken aan je financiële gezondheid levert echt iets op.
1. Gezonder leven
Elk jaar staat dit voornemen bovenaan. Dus wie zich voorneemt om gezonder te gaan leven, denkt als eerste aan gezonder eten. Maar wat mensen vaak vergeten: goede slaap is net zo belangrijk! Want slecht slapen – bijvoorbeeld door financiële zorgen en gepieker – is enorm schadelijk voor je gezondheid.
Van even een dutje doen gaan je zorgen niet weg, alleen goede nachtrust helpt. De beste manier om rust in je hoofd te krijgen is daarom om de oorzaak van het gepieker weg te nemen. En waar liggen mensen vaak van wakker? Juist, hun geldzorgen. Vergeet niet: veel zorgen ontstaan doordat je de oplossing niet weet. Ook je geldzorgen voelen al een stuk minder zwaar als je een financieel plan hebt. En dan volgt de nachtrust vanzelf.
2. Meer aandacht voor elkaar
In de donkere dagen rond kerst en Oud & Nieuw zit je het liefst met familie en vrienden bij elkaar. Samen om tafel, samen feestend. Waarom hebben we de rest van het jaar dan zo weinig tijd voor elkaar? Familie en vrienden gaan altijd voor, toch?
En dat geldt ook voor tijd vrijmaken voor de opvoeding van je kinderen. Of als mantelzorger voor je zieke vader of moeder. Een geweldig voornemen, maar heb je er ook de financiële vrijheid voor? Daarom is het belangrijk dat je het financieel goed regelt. Want meer zorg voor anderen kan ook tijdelijk minder werken betekenen. En dus minder inkomsten. Hoe ga je dat opvangen?
3. Iets nieuws leren
Weer in de boeken duiken – veel mensen nemen ’t zich met Oud & Nieuw voor. Om promotie te kunnen maken naar die leukere baan of je leert iets waar je iets aan hebt op reis. Bijvoorbeeld een nieuwe taal.
En als je toch van plan bent om een nieuwe taal te leren, waarom dan niet de taal van financiën? De financiële taal spreken wordt steeds belangrijker, want de samenleving verwacht steeds meer financiële zelfredzaamheid van je. Het vangnet van de overheid is er in veel gevallen niet meer, vaak moet je het helemaal zelf uitzoeken. Je verdiepen in jouw financiële mogelijkheden is dus een heel goed voornemen. Des te beter beslagen kom je ten ijs als je financieel advies nodig hebt en samen met je adviseur tot de beste keuzes wilt komen.
4. Meer aan anderen geven
We hebben net een maand achter de rug die in het teken stond van cadeautjes geven. Zo gul als we in de decembermaand zijn, zo zouden we het hele jaar door willen zijn. Een prachtig voornemen, want geven aan anderen maakt gelukkig.
Maar hoe goed heb je je goedgeefsheid ingecalculeerd? En hoe geef je je geld weg als je er straks niet meer bent? Misschien is je pensioen goed geregeld, maar geldt dat ook voor het nabestaandenpensioen? En hoe zit het sowieso met je nalatenschap? Geven is fijn, maar méér kunnen geven en genoeg voor jezelf overhouden is nóg fijner.
En nu knopen doorhakken!
Goede voornemens gaan onverbrekelijk samen met beslissingen. Wil je serieus aan de slag met je financiële goede voornemens? Dan hoor ik dat graag ! Ik ben een onafhankelijke adviseur die jouw financiële keuzes in overeenstemming brengt met je leven nu, maar ook met je toekomst en die van je kinderen. Dat is de slimste manier om je goede voornemens blijvend te maken – en dat willen we toch eigenlijk van elk goed voornemen?